Houd hiermee rekening bij wifi of andere draadloze netwerken

Bij wifi denkt u vast al snel aan draadloze netwerken die toegang bieden tot het internet, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ook een netwerk zonder toegang tot het internet kan draadloos zijn. Wat het doel van uw netwerk ook is, om de continuïteit van uw bedrijf te waarborgen is het van belang dat uw netwerk stabiel is. Om daarvoor te zorgen is het essentieel om naar de kwaliteit van het netwerk te kijken en deze indien mogelijk te verbeteren.

 

Waar moet u rekening mee houden voor stabiele wifi- of andere draadloze netwerken?

Om een kwalitatief goed en stabiel draadloos netwerk te creëren, moet u met veel factoren rekening houden. Een aantal voorbeelden:

1.     Een draadloos netwerk is een shared mediumwifi draadloos netwerk

Dat wil zeggen dat de capaciteit van een access point wordt verdeeld over de aangesloten apparaten. Hoe meer apparaten er met een access point zijn verbonden, hoe lager de snelheid. 

2.     Een access point heeft een bepaald bereik

Hoe verder de afstand, hoe slechter het bereik en hoe lager de snelheid.  

3.     Kies bij voorkeur voor roaming

Als het draadloos netwerk over een groter gebied moet werken. Wordt een apparaat verplaatst, dan maakt de apparatuur automatisch en gecontroleerd verbinding met verschillende access points.  

4.     Draadloze netwerken kunnen storen door andere netwerken

Maar ook door magnetrons, getinte ramen, aquaria, staalconstructies en nog veel meer.

5.     Meerdere access points op één locatie

Dit staat niet garant voor een verbetering van het draadloos netwerk. Er is een maximum aan de hoeveelheid signaal die in bepaald gebied aanwezig is. Gaat u daar overheen, dan gaat de kwaliteit van het netwerk snel achteruit.  

 

Belangrijk: Maak een goed netwerkontwerp

Breng uw doelen duidelijk in kaart. Wilt u bijvoorbeeld aparte draadloze netwerken voor medewerkers en gasten? Gaat er alleen data over het netwerk, of ook video en spraak? Maak vervolgens een goed ontwerp, zodat er een logische structuur ontstaat.  

  

ICT-tips van Peter

  • Plaats een access point bij voorkeur centraal in de ruimte. Plaatst u een access point tegen de buitenmuur, dan verliest u de helft van het signaal naar buiten. Ook een meterkast met veel stroomdraden is vaak geen optimale plaats.
  • Met externe antennes is het bereik van een access point te beïnvloeden. In een aantal gevallen is dit een betere oplossing dan het bijplaatsen van extra access points.  Meer signaal kan namelijk juist negatief werken.

Advies of meer ICT-tips van No Corners Consultancy?

Download dan gratis mijn e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor Mkb-ondernemers. U vindt hem onderaan de homepage van No Corners.

Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT. Vraag hiervoor een gratis adviesgesprek aan. 

 

 

Geplaast in de categorie: ,