Wat is belangrijk bij de keuze voor een provider?

Als ondernemer heeft u vaak te maken met verschillende providers. Dat varieert van een hostingpartij voor uw website of webshop tot het op afstand managen van uw draadloze netwerk of telefonie.

ICT - ABC | providerHoe afhankelijk bent u daarbij van de diensten van uw provider? Uw website een dag niet beschikbaar is nog niet zo erg, maar als het gaat om een webshop of applicatie waar klanten leveringen en orders kunnen volgen, is dat een ander verhaal. En dat geldt ook voor uw mail en telefonie. Als u daarvan afhankelijk bent, is het zaak dit goed te regelen met een professionele provider.

Beschikbaarheid

Bij de beschikbaarheid van de bij een provider ondergebrachte diensten spelen vaak meerdere zaken een rol. Gaat het om e-mail, dan is het ook van belang dat uw domeinnaam is vastgelegd en wie de beheerder van de DNS-instellingen is. DNS is het systeem dat ervoor zorgt dat uw website op de bijbehorende domeinnaam te vinden is en de e-mail dus op de juiste manier afgeleverd wordt.

Belangrijk

Let op de reputatie van uw provider op het internet. Wordt er veel spam gestuurd via de provider waar ook u gebruik van maakt, dan kan dit betekenen dat ook uw e-mail als verdacht wordt gezien. En wordt een provider afgesloten? Dan stopt ook voor u de dienstverlening.

Tips van Peter

  • Bepaal vooraf hoe afhankelijk uw organisatie is van de diensten door de provider. Hiervoor geeft uw provider een zogenaamde SLA (garanties op beschikbaarheid) af. Bekijk ook het volledige pakket van randvoorwaarden. Dit betekent bijvoorbeeld voor uw domeinregistratie de afhankelijkheid voor e-mail, website, webshop etc.
  • Bepaal ook vooraf of het nodig is een verwerkersovereenkomst met de provider af te sluiten, zodat u afspraken en aansprakelijkheid goed kunt borgen.

Meer handige ICT tips?

Download dan gratis mijn e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor mkb-ondernemers. Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT. Vraag hiervoor een gratis adviesgesprek aan.

Geplaast in de categorie: ,