Wanneer kiest u voor een cloudoplossing?

‘Ik werk in de Cloud’ u hoort het regelmatig. Een cloud is een verzameling van verschillende ICT-oplossingen die u onderbrengt bij een derde partij, een host. Er zijn public en private cloudoplossingen, maar ook gratis en betaalde varianten.

ICT - ABC | CloudoplossingVarianten cloudoplossingen

Bij een public cloudoplossing gaat het vaak om het huren van capaciteit voor het opslaan van bepaalde gegevens. Dit zijn gegevens die voor alle gebruikers min of meer hetzelfde zijn. Denk aan telebankieren, mail, telefonie en elektriciteit.
Bij een private cloudoplossing worden meestal (gedeeltelijk) eigen servers ingezet en er is meer maatwerk mogelijk.
Pas op bij gratis cloudoplossingen! Het is altijd de vraag waarom de dienst gratis wordt aangeboden. Is dit om een betaald product te promoten? Of verliest u straks misschien het eigendomsrecht van bepaalde gegevens?

Belangrijk

Een cloudoplossing is vaak beter op groei berekend dan een oplossing in eigen beheer. Het is echter geen wondermiddel. Elke extra gebruiker of uitbreiding van functionaliteit betekent ook in de cloud een directe stijging van uw kosten. Het is zeker interessant om de kosten van een eigen oplossing én een cloudoplossing over een langere periode tegenover elkaar te zetten. Verder is het goed om na te denken over de beschikbaarheid en de beveiliging van uw gegevens en de snelheid waarmee er gewerkt kan worden binnen een cloudoplossing.

Tips van Peter

Maak goede afspraken over de snelheid van werken in de cloud. Leg vast hoe de snelheid te meten is en wordt bewaakt.

Maak afspraken onder welke voorwaarden u kunt stoppen met het afnemen van clouddiensten:

  • Hoe snel en op welke manier krijgt u uw gegevens terug?
  • Worden behalve uw gegevens ook uw applicaties en instellingen overgedragen?
  • Sluit uit dat er kopieën van uw data bij de cloud host achterblijven!

Meer handige ICT tips?

Download dan gratis mijn e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor mkb-ondernemers. Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT. Vraag hiervoor een gratis adviesgesprek aan.

Geplaast in de categorie: ,