Hoe voorkomt u de gijzeling van uw bedrijfsgegevens?

Het zal u maar gebeuren; al uw digitale gegevens zijn door hackers versleuteld en u kunt helemaal niets meer. Een onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer zo’n situatie 21 dagen duurt, de kans dat uw organisatie dit niet overleeft 97% is. Bovendien blijft de impact zeven jaar merkbaar binnen uw organisatie.

beveiliging gijzeling gegevensBewustwording bij het voorkomen van gegevensgijzeling

Bewustwording is de eerste stap en dus een heel belangrijk aspect bij het voorkomen van gijzeling van uw gegevens. Maak uw medewerkers bewust van de risico’s wanneer bijvoorbeeld een onbekende mail binnenkomt of bepaalde websites bezocht worden. Hackers worden steeds inventiever in het verspreiden van virussen en andere manieren om gegevens te gijzelen.

Beschikbaarheid van uw gegevens 

Het is belangrijk dat u zich wapent tegen de bedreigingen die via internet kunnen binnenkomen. Zorg voor controle op veiligheid bij het bezoeken van websites, uw internetverbinding, antivirus en anti-SPAM. De beste manier om gijzeling van uw gegevensbestand tegen de gaan is het maken van een goede back-up.

Waarom is een goede back-up zo belangrijk?

Met een goede back-up zijn uw applicaties en gegevens niet bereikbaar voor hackers. Het risico van een online back-up is dat bij het gijzelen van uw gegevens ook uw back-up wordt versleuteld. Ook kunnen veiliggestelde gegevens worden overgeschreven door versleutelde gegevens. Als u wilt weten wat de beste oplossing voor de gegevensbeveiliging van uw bedrijf is, informeer ik u graag.

ICT-tips van Peter

  • Voer een actief beleid op het gebied van beschikbaarheid en betrouwbaarheid van uw gegevens. Veiligheid is immers een kwestie van beleid, niet van inzet van middelen. Zorg dat uw medewerkers goed op de hoogte zijn van dit beleid en dat procedures ook worden opgevolgd.
  • Bepaal welke gegevens echt belangrijk zijn voor uw organisatie, en wat de gevolgen zijn wanneer u er geen toegang meer tot hebt. Vaak hebben deze gegevens direct te maken met de voornaamste bezigheden van uw bedrijf. Focus u dus vooral op deze kritieke gegevens.

Meer handige ICT-tips of persoonlijk contact?

Download dan gratis mijn e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor Mkb-ondernemers.  

Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT. Vraag hiervoor een gratis adviesgesprek aan. 

 

Geplaast in de categorie: ,