Wat houdt virtualisatie van ICT-oplossingen in?

Virtualisatie betekent het virtueel maken van fysieke ICT-oplossingen. U creëert bijvoorbeeld meer netwerken, terwijl er fysiek maar bekabeling voor één netwerk aanwezig is. Ook werkplekken en servers kunt u virtualiseren. Op één fysieke server installeert u dan twee of meer logische servers.  

 

De voordelen van virtualisatie van ICT-oplossingen

Het virtualiseren van servers en andere apparatuur heeft een aantal voordelen. Zo maakt u optimaal gebruik van de rekenkracht en het geheugen van de fysieke server. Ook reduceert u de kosten van energie (stroom en koeling) omdat u minder hardware nodig heeft.   virtualisatie van ICT-oplossingen

 

De rol van virtualisatie bij de beschikbaarheid van applicaties

Virtualisatie kan een rol spelen bij de beschikbaarheid van applicaties – virtuele servers. Bij een goed ontwerp zijn deze servers niet meer – of minder – afhankelijk van de fysieke hardware. U kunt een virtuele server naar eigen behoeven op andere fysieke hardware laten draaien. Het is ook eenvoudiger om per applicatie een aparte server in te richten. Bij een back-up of het herstellen van een server hoeft u dan niet meerdere applicaties ‘terug in de tijd’ te zetten. Op deze manier is het goed mogelijk risico’s te beheersen.  

 

Belangrijk om te weten bij virtualisatie

Bij virtualisatie is er geen een-op-een relatie tussen een server en de benodigde hardware. Het is daarom belangrijk om te weten hoe verschillende leveranciers van software en applicaties omgaan met benodigde licenties. 

 

ICT-tips van Peter 

  • Wilt u met virtualisatie kosten besparen? Houd er dan rekening mee dat uitval van fysieke apparatuur een grotere impact kan hebben. Dit komt omdat een fysieke server bij uitval invloed heeft op meerdere logische servers.
  • Is het noodzakelijk om van een applicatie meerdere versies te behouden? Dan kan virtualisatie een goede oplossing zijn. Wilt u van een applicatie meerdere versies bewaren en dat doen met meerdere versies van Windows? Dan kan dat met virtualisatie, zonder veel verschillende servers of werkplekken te moeten handhaven.

 

Meer handige ICT-tips?

Download dan gratis mijn e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor Mkb-ondernemers. U vindt hem onderaan de homepage van No Corners.

Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT. Vraag hiervoor een gratis adviesgesprek aan. 

Geplaast in de categorie: