Licenties voor software: waar moet u rekening mee houden? 

Een licentie is een overeenkomst waarin u het gebruiksrecht krijgt om bijvoorbeeld met bepaalde software of applicatie te werken. U mag de toepassing dus gebruiken, maar u bent geen eigenaar. In de regel mag u dus ook zelf geen aanpassingen aan de software of applicatie doorvoeren.

Er zijn verschillenden soorten licenties voor software. Waar moet u nu vooral rekening mee houden bij het maken van keuzes voor softwarelicenties voor uw bedrijf?

Licenties voor softwareHard- en software verbonden door licentiemodel

Sommige licenties worden meegeleverd met andere producten of diensten, bijvoorbeeld in een operating systeem of bij bepaalde applicaties. Het is belangrijk om u te realiseren dat in deze gevallen de hard- en software onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Vervalt het apparaat, dan vervalt ook de licentie.

Licenties voor meerdere computers verlengen

Bepaalde licenties moet u ieder jaar verlengen. Maar let op: wanneer meerdere computers op verschillende momenten zijn aangeschaft, dan kunnen de data waarop de licenties moeten worden verlengd van elkaar verschillen. Overzicht is dus gewenst. Houd er daarbij ook rekening mee dat soms meerdere systemen met dezelfde versie van een applicatie moeten werken.

Zorg voor overzicht van uw applicaties en licenties

Een goed overzicht van alle gebruikte toepassingen met bijbehorende software en licenties is dus heel belangrijk. Denk daarbij ook aan de verschillende type licenties: soms is een update wel mogelijk, maar upgraden niet. Bij een update krijgt u een aangepaste versie: u gaat van 2.0 naar 2.1. Bij een upgrade is de versie nieuw: u gaat van 2.1 naar 3.0. Vaak is bij een upgrade sprake van aanpassingen of uitbreidingen in de functionaliteiten van de applicatie.

ICT-tips van Peter

  • Zorg er bij de aanschaf van licenties voor dat alle computers op hetzelfde moment een verlenging nodig hebben. In dat geval heeft u slechts één keer werk en beschikken alle systemen over dezelfde versie van de software of applicatie.
  • Houd een overzicht bij van alle aangeschafte licenties met bijbehorende vervaldata. Niets is zo vervelend als op het laatste moment een melding krijgen dat bijvoorbeeld de virusscanner niet meer actief is. Vaak heeft u dan bovendien geen andere keuze dan de licentie direct te verlengen en is er geen gelegenheid voor oriëntatie op een ander product of andere oplossing.

 

Meer handige ICT tips?

Download onderaan de homepagina dan het gratis e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor Mkb-ondernemers.

Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT. Vraag hiervoor een gratis adviesgesprek aan.

 

Geplaast in de categorie: ,