ICT nodig bij uw belangrijke kerntaken? Maak een calamiteitenplan!

In onze maatschappij is ICT een steeds belangrijkere factor en daarmee dus ook voor mkb-bedrijven. ICT levert direct of indirect een belangrijke bijdrage aan het uitvoeren van uw kerntaken. Als organisatie moet u deze kerntaken dus in beeld hebben én houden. Welke taken zijn nu écht belangrijk?

Bepaal wat écht belangrijke kerntaken in uw organisatie zijnICT nodig voor uw belangrijke kerntaken? Maak een calamiteitenplan!

De financiële administratie is zeker belangrijk. Maar medicijnen verstrekken in de zorg of ervoor zorgen dat patiënten het juiste eten en drinken voor hun dieet krijgen vele malen belangrijker. Of kinderen aan de juiste ouders meegeven na een dagje bij de kinderopvang. Dat zijn de écht belangrijke kerntaken voor uw organisatie. De risico’s verkleinen dat het hierop misgaat is dus van groot belang.

Beschikbaarheid van ICT-middelen, ook wanneer het misgaat
Besluit u om ICT-middelen in te zetten ter ondersteuning van uw kerntaken? Kijk dan niet alleen naar de voordelen, maar breng ook de risico’s in kaart. Maak ook duidelijke afspraken over de beschikbaarheid van deze ICT-middelen. Houd rekening met een scenario waarbij u geen toegang tot ICT-middelen hebt. Wat zijn de gevolgen hiervan en hoe kunt u de risico’s beperken?

Hoe waarborgt u de continuïteit van uw geautomatiseerde kerntaken?
Let bij het automatiseren van kerntaken ook altijd op de oplossingen bij een calamiteit. De gedachte dat u kunt terugvallen op een back-up, is helaas echt te eenvoudig. Als het om de echte kerntaken van uw organisatie gaat, is de tijd waarin u de ICT-ondersteuning kunt missen vaak heel beperkt. Daarom moet de continuïteit van deze taken altijd gewaarborgd blijven.

Tips van Peter

  • Als ICT-middelen ingezet worden bij het ondersteunen van kerntaken, is een back-up niet voldoende. Naast een calamiteitenplan is er ook integratie nodig met bijvoorbeeld een evacuatieplan, een BHV Handboek en andere procedures in geval van een calamiteit.
  • Zijn uw kerntaken in geval van een calamiteit niet meer uit te voeren? Dan is het verstandig om met één of meer branchegenoten afspraken te maken: zij kunnen dan mogelijk kerntaken van u overnemen.

Meer handige ICT tips?
Download dan gratis mijn e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor Mkb-ondernemers.

Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT. Vraag hiervoor een gratis adviesgesprek aan.

Geplaast in de categorie: ,