Hoe kunt u risico’s managen in uw ICT?

U heeft alle kritische functionaliteiten binnen uw werkprocessen in beeld en wilt uw risico’s zoveel mogelijk beperken en de continuïteit van deze processen waarborgen. Een tweede server aanschaffen voor de belangrijkste taken is een dure oplossing die u zich eigenlijk niet kunt permitteren. Maar heeft u enig idee welke andere mogelijkheden er zijn om zijn uw risico’s te managen?

Continuïteit

In de praktijk wordt vaak niet verder gedacht dan de voor de hand liggende oplossingen, zoals de aanschaf van een tweede server op een externe locatie. Toch is deze aanschaf niet altijd nodig en bovendien een heel kostbare oplossing.

Risico’s visueel in kaart brengen

Het is wél zinvol om de hele situatie visueel in kaart brengen. Op deze manier zijn niet alleen uw wensen duidelijk, maar worden ook eventuele risico’s zichtbaar. Vervolgens worden daarbij de juiste oplossingen bedacht. Vaak is dit gewoon een kwestie van gezond verstand. Door creatief na te denken over het ondervangen van risico’s, ontstaan betere oplossingen en vaak ook nog tegen een lagere prijs.

Belangrijk

Bij het bepalen van risico’s zijn de volgende drie vragen altijd van belang:

  • Welke risico’s loopt u en hoe groot is de kans op schade? (direct, indirect, financieel, qua imago etc.)
  • Welke middelen kunt u inzetten om risico’s tegen te gaan?
  • Zijn medewerkers van uw bedrijf zich bewust van de risico’s? Zijn er duidelijke instructies beschikbaar om iedereen hiervan bewust te maken?

Tips van Peter

Maak bij een risico-inventarisatie een duidelijk onderscheid tussen wat echt belangrijk en minder belangrijk is. Het is gewoon niet zinvol om veel tijd en energie in processen te stoppen die misschien wel lastig, maar zeker niet onoverkomelijk zijn.
Het beheersen van risico’s is een doorlopend proces. Organisaties veranderen; nieuwe technieken worden in gebruik genomen. Er komen andere bedreigingen op ons af. Houd daarom je risico-inventarisatie actueel.

Meer handige ICT tips?

Download dan gratis mijn e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor Mkb-ondernemers. Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT. Vraag hiervoor een gratis adviesgesprek aan.

Geplaast in de categorie: ,