Hoe kunt u junkmail voorkomen?

Mail is tegenwoordig net zo belangrijk als telefonie en misschien nog wel belangrijker. Maar e-mailen kent ook een aantal nadelen. Spam, het ontvangen van junkmail, is één van die belangrijkste nadelen. Alles wat voor de ontvanger van geen waarde is, noemen we junkmail.

ICT - ABC | JunkmailRedenen

Er zijn verschillende redenen voor het versturen van junkmail:

  • Reclame maken voor een product of dienst. Voor het versturen van reclame naar particulieren of bedrijven zijn overigens de regels niet hetzelfde.
  • Versturen van nepberichten: een hoax.
  • Versturen van berichten met een virus. Zochten hackers vroeger nog vooral toegang tot systemen (fishing), tegenwoordig nemen ze gegevens in gijzeling.

Beschikbaarheid

Voor veel organisaties is e-mail, naast telefonie, het belangrijkste communicatiemiddel. Waardevolle e-mails kunnen door een overvloed aan junkmail in het gedrang komen. Met een goede spam-filter is het mogelijk om het grootste gedeelte aan junkmail uit je mailbox te halen. Een goede spam-filter beoordeelt niet alleen de afzender, maar is ook in staat om de inhoud van het bericht, inclusief de bijlagen na te kijken.

Belangrijk

Wanneer u zelf een e-mail verstuurt, is het dus belangrijk dat de ontvanger deze niet als junkmail (spam) ziet. Wees daarom zorgvuldig met het versturen van e-mails en zorg voor een goede ‘reputatie’ op het internet. Sta je eenmaal op een zwarte lijst (blacklist) van maildomeinen met een slechte naam, dan blijven de filters uw e-mails als spam beoordelen, ongeacht de inhoud. Versturen van bulkmail kan al een reden zijn om op een blacklist te komen. Bulkmail is het versturen van een e-mail naar veel adressen tegelijk, bijvoorbeeld een nieuwsbrief.

Tips van Peter

  • Meld u niet af als die mogelijkheid bij junkmail wordt aangeboden. Doet u dat wel, dan bevestigt u dat het e-mailadres bestaat. Er is een levendige handel in geverifieerde e-mailadressen. Het resultaat is dus nog meer junkmail.
  • Denk goed na voordat u ergens uw e-mailadres achterlaat, bijvoorbeeld voor een proefabonnement of een wedstrijd. Dit heeft vrijwel altijd een hoop ongevraagde junkmail tot gevolg.

Meer handige ICT tips?

Download dan gratis mijn e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor mkb-ondernemers. Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT. Vraag hiervoor een gratis adviesgesprek aan.

Geplaast in de categorie: ,