Welke factoren beïnvloeden de snelheid van uw netwerk?


Heeft u meer dan één computer? Dan komt al snel het moment dat u de computers op elkaar wilt aansluiten om gegevens, printers en een internetverbinding te delen. Kortom: een netwerk creëren. Voor het creëren van een netwerk zijn meerdere oplossingen mogelijkheden, ieder met eigen specificaties.

Een netwerk is te vergelijken met de fundering van een huis. Is het fundament niet goed dan blijft het huis niet staan. En voor een huis met twee verdiepingen of honderd verdiepingen zijn de eisen die u aan de fundering moet stellen logischerwijs nogal verschillend. 
 

Een kabel- of draadloos netwerk kiezen?

Een kabel- of draadloos netwerk is vaak de eerste keus die u moet maken. Vaak lijkt het of aan een draadloos netwerk meer eisen worden gesteld, maar dat is niet helemaal waar. In beide gevallen moet u elementaire keuzes maken. 
 
Om de juiste keuze te maken, moet een aantal zaken duidelijk zijn: 

 • Hoeveel aansluitpunten zijn er nodig en welke afstanden moeten overbrugd worden?
 • Welke snelheden zijn noodzakelijk tussen computers, printers en servers?
 • Bevinden alle apparaten zich in hetzelfde netwerk of moet het netwerk ‘virtueel verdeeld’ worden? 
 • Is in het netwerk aanvullende beveiliging nodig? 

Wat is er nodig om uw netwerk op te bouwen?

Uw keuzes bepalen vervolgens wat nodig is om het netwerk met de juiste middelen op te bouwen.  

 • Bekabeling op basis van koper is geschikt tot maximaal 100 meter overbrugging. Voor alles daarboven is aanvullende apparatuur noodzakelijk of is glasvezel een optie.
 • Cat5, Cat5e, Cat6-kabels en hoger hebben een maximum als het om de te behalen snelheid gaat. Ook glasvezel heeft grenzen aan de snelheid en de afstand die bij verschillende type kabels kunnen worden overbrugd.
 • Aangesloten apparatuur zoals werkplekken, printers en servers komen samen op switches. Meerdere switches zijn op verschillende manieren aan te sluiten: ‘doorlussen of stacken’. Ik leg u graag het verschil uit.  

ICT-tips van Peter 

 • Bedenk vooraf wat voor netwerk u wilt: alleen voor data (het aansluiten van computers) of ook voor spraakfuncties met VoIP? In dat geval krijgt u namelijk te maken met aanvullende eisen als Quality of Service (QoS) en Power over Ethernet (het leveren van stroom over de netwerkbekabeling aan telefoons, access points, camera’s en nog veel meer). 
 • Een bekabeld netwerk(op basis van koper) is gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals elektromagnetische velden. Houd stroom en databekabeling uit elkaar en kies het juiste type kabel: 
 • UTP is een onbeschermde kabel en biedt geen aanvullende bescherming tegen elektromagnetische invloeden.
 • FTP heeft een afscherming rond de kabel tegen elektromagnetische invloeden.
 • STP heeft per aderpaar een afscherming tegen elektromagnetische invloeden. 

 

Als u wilt weten welk kabeltype voor uw bedrijf en toepassingen geschikt is, neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvend en gratis adviesgesprek. 

Meer handige ICT-tips?  

Download rechtsonder op mijn homepage dan gratis mijn e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor Mkb-ondernemers. Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT.

 

Geplaast in de categorie: ,