Wat zijn de rechten en plichten van ICT-leveranciers?
Weet u welke rechten en plichten een leverancier naar u toe heeft? Welke gegevens kan uw leverancier inzien? En blijft u wel eigenaar van uw eigen gegevens? Als u tijdelijk niet aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen, mag de leverancier dan zo maar zijn dienstverlening stopzetten? Als dit betekent dat u dan niet bij uw bedrijfsgegevens kunt, dan heeft u een groot probleem. Het is dus belangrijk om dit soort kritische vragen te stellen.
Welke toegangsrechten heeft de leverancier?
Leveranciers krijgen vaak toegang tot alle bedrijfsgegevens, omdat ze dat zelf noodzakelijk vinden. Toch is het vreemd dat een engineer van een leverancier gegevens kan bekijken die soms voor uw eigen personeel zijn afgeschermd. Vindt u ook niet?
Wie is er aansprakelijk voor fouten? 
Dat betekent dat er ook een risico bestaat dat er fouten worden gemaakt door de leverancier. Als een leverancier een fout maakt of zijn afspraken niet nakomt, krijgt u bijvoorbeeld korting van 50% op een maandfactuur. Maar hoe zit het met reputatieschade en eventueel misgelopen opdrachten door de gemaakte fout? Wie is dan aansprakelijk?
Rechten en plichten in de praktijk
Vanzelfsprekend hebben leveranciers rechten en plichten naar hun klanten. Maar in de praktijk blijkt vaak dat gebruiksvoorwaarden, leveringscondities en andere afspraken met een eenzijdig belang worden opgesteld. Soms worden zelfs helemaal geen afspraken gemaakt, terwijl dit toch hele belangrijke zaken zijn voor uw organisatie.
Waarom onafhankelijk advies inwinnen
Een onafhankelijk advies is van groot belang om de juiste keuzes te kunnen maken als het gaat om de risico’s die uw organisatie loopt. Ik help u graag om inzichtelijk te maken welke risico’s u loopt en wat de rechten en plichten zijn van uw ICT-leveranciers, zodat u de juiste keuzes kunt maken.
Interessant? Vraag gratis en vrijblijvend een ICT-gesprek aan.