Intellectueel eigendom: hoe zit het nu eigenlijk?
U hebt een goed idee en wilt daarvoor een applicatie of website laten ontwikkelen. Of u hebt een of meerdere applicaties waarvoor u maatwerk wilt laten ontwikkelen. Dat kan een prima plan zijn, maar van wie is die maatwerkoplossing of -applicatie nu eigenlijk?
Bent u eigenaar van de website, applicatie of beeldmateriaal?
Bij het bouwen van een website of applicatie wordt een broncode gebruikt door de ontwikkelaar. U heeft de opdracht gegeven en mag de toepassing dan wel gebruiken, maar weet u zeker dat u ook de eigenaar van de website of applicatie bent? Deze zelfde vraag kunt u stellen bij het gebruik van beeldmateriaal, foto’s bijvoorbeeld. Wanneer er beeldmateriaal is gebruikt, heeft u daar dan het volledige gebruiksrecht op? Of moet u betalen voor deze rechten? Misschien heeft u nog nooit bij deze vragen stilgestaan, maar het is weldegelijk van belang.
Continuïteit wanneer uw leverancier/ontwikkelaar wegvalt
Wat is nu precies het heikele punt bij wel of geen eigenaar zijn van de broncode van een applicatie? Op het moment dat alleen uw ontwikkelaar over deze code beschikt, bent u geheel afhankelijk van deze leverancier. Valt hij weg of raakt de relatie verstoord, dan kan het gebeuren dat u ook de toegang tot de broncode verliest. Kortom, als u wél beschikt over de broncode, dan bent u verzekerd van continuïteit. U kunt hiermee namelijk zelf op ieder moment beslissen of u naar een andere leverancier overstapt.
Garantie van exclusiviteit, bescherming van uw intellectueel eigendom
Wanneer u opdracht heeft gegeven tot de ontwikkeling van een maatwerkoplossing, -applicatie of website, dan heeft u hier waarschijnlijk veel tijd, energie en geld in geïnvesteerd. U wilt dan voorkomen dat uw ontwikkelaar of iemand anders hier gebruik (of misbruik) van maakt. Door zelf het recht op de broncode te verkrijgen en behouden, beschermt u het intellectueel eigendom én de exclusiviteit.
Maak duidelijke afspraken met de ontwikkelaar
Samengevat, voor de waarborging van continuïteit en exclusiviteit is het van belang dat u duidelijke (schriftelijke) afspraken met uw ontwikkelaar maakt. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een zogenaamde Escrow overeenkomst. Deze overeenkomst tussen u als opdrachtgever en de leverancier, garandeert dat u in geval van nood altijd beschikt over de meest actuele versie van de broncode.
ICT-tips van Peter
- Maak duidelijke, schriftelijke afspraken over intellectueel eigendom voordat aan de ontwikkeling van een toepassing wordt begonnen. Halverwege een ontwikkeling zijn bepaalde zaken misschien al niet meer terug te draaien.
- Zorg dat er een Escrow-overeenkomst wordt getekend.
- Wilt u uw idee en de bijbehorende gemaakte toepassing commercieel op de markt brengen? Denk dan ook na over zaken als merkrecht en octrooien.
ICT-advies nodig?
Download gratis mijn e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor Mkb-ondernemers.
Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT.
Vraag hiervoor een gratis adviesgesprek aan.