Zit u wel op de juiste stoel?
Of laat u zich teveel leiden door de belangen van uw leveranciers?

Welke factoren beïnvloeden de snelheid van je netwerk


Heeft u meer dan één computer? Dan komt al snel het moment dat u de computers op elkaar wilt aansluiten om gegevens, printers en een internetverbinding te delen: een netwerk. Voor het creëren van een netwerk zijn meerdere mogelijkheden met eigen specificaties.
 
Fundament van het netwerk
Een netwerk is te vergelijken met de fundering van een huis. Is het fundament niet goed dat blijft het huis niet staan. En voor een huis met twee verdiepingen of honderdverdiepingen zijn de eisen die u aan de fundering moet stellen nogal verschillend.
 
Kabel of draadloos
Een kabel of draadloos netwerk is bij een netwerk vaak de eerste keus die u moet maken. Vaak lijkt het of aan een draadloos netwerk meer eisen worden gesteld, maar dat is niet helemaal waar. In beide gevallen moet u elementaire keuzes maken.
 
Om de juiste keuze te maken, moet een aantal zaken duidelijk zijn:
 • Hoeveel aansluitpunten zijn nodig en welke afstanden moeten worden overbrugd?
 • Welke snelheden zijn noodzakelijk tussen computers, printers en servers?
 • Zitten alle apparaten in hetzelfde netwerk of moet het netwerk virtueel verdeeld worden?
 • Is in het netwerk aanvullende beveiliging nodig?
Belangrijk
Uw keuzes bepalen vervolgens wat nodig is om het netwerk met de juiste middelen op te bouwen.
 • Bekabeling op basis van koper is geschikt tot maximaal 100 meter. Daarboven is aanvullende apparatuur noodzakelijk of is glasvezel een optie.
 • Cat5, Cat5e, Cat6 en hoger hebben een maximum als het om de te behalen snelheid gaat. Ook glasvezel heeft grenzen aan de snelheid en de afstand die bij verschillende type kabels kunnen worden overbrugd.
 • Aangesloten apparatuur als werkplekken, printers en servers komt samen op switches. Meerdere switches zijn op verschillende manier aan te sluiten: doorlussen of stacken.
Tips van Peter
 • Bedenk vooraf wat voor netwerk u wilt: alleen voor data (het aansluiten van computers) of ook voor spraak met VoIP? In dat geval krijgt u namelijk te maken met aanvullende eisen als Quality of Service (QoS) en Power over Ethernet (het leveren van stroom over de netwerkbekabeling aan telefoon, access points, camera’s etc.).
 • Een bekabeld netwerk (op basis van koper) is gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals elektromagnetische velden. Houd stroom en databekabeling uit elkaar en kies het juiste type kabel:
  • UTP is een onbeschermde kabel en biedt geen aanvullende bescherming tegen elektromagnetische invloeden.
  • FTP heeft een afscherming rond de kabel tegen elektromagnetische invloeden.
  • STP heeft per aderpaar een afscherming tegen elektromagnetische invloeden. 
Meer handige ICT tips?
Download dan gratis mijn e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor Mkb-ondernemers. Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT. Vraag hiervoor een gratis adviesgesprek aan.
 

ReagerenBekijk alle artikelen