Zit u wel op de juiste stoel?
Of laat u zich teveel leiden door de belangen van uw leveranciers?

Wat is belangrijk bij de keuze voor een provider?


Als ondernemer heb je vaak te maken met verschillende providers. Dat varieert van een hostingpartij voor je website of webshop tot het op afstand managen van je draadloze netwerk of je telefonie.

Afhankelijkheid
Hoe afhankelijk ben je daarbij van de diensten van je provider? Je website een dag niet beschikbaar is nog niet zo erg, maar als het gaat om een webshop of applicatie waar klanten leveringen en orders kunnen volgen, is dat een ander verhaal. En dat geldt ook voor je mail en telefonie. Als je daarvan afhankelijk bent, is het zaak dit goed te regelen met een professionele provider.
 
Beschikbaarheid
Bij de beschikbaarheid van de bij een provider ondergebrachte diensten spelen vaak meerdere zaken een rol. Gaat het om e-mail, dan is het ook van belang dat je domeinnaam is vastgelegd en wie de beheerder van de DNS-instellingen is. DNS is het systeem dat ervoor zorgt dat je website op de bijbehorende domeinnaam te vinden is en de e-mail dus op de juiste manier afgeleverd wordt.
 
Belangrijk
Let op de reputatie van jouw provider op het internet. Wordt er veel SPAM gestuurd via de provider waar ook jij gebruik van maakt, dan kan dit betekenen dat ook jouw e-mail als verdacht wordt gezien. En wordt een provider afgesloten? Dan stopt ook voor jou de dienstverlening.
 
Tips van Peter
  • Bepaal vooraf hoe afhankelijk jouw organisatie is van de diensten door de provider. Hiervoor geeft je provider een zogenaamde SLA (garanties op beschikbaarheid) af. Bekijk ook het volledige pakket van randvoorwaarden. Dit betekent voor bijvoorbeeld je domeinregistratie de afhankelijkheid voor e-mail, website, webshop etc.
  • Bepaal ook vooraf of het nodig is een bewerkings-/verwerkingsovereenkomst met de provider af te sluiten, zodat je afspraken en aansprakelijkheid goed kunt borgen.
Meer handige ICT tips?
Download dan gratis mijn e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor Mkb-ondernemers. Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT. Vraag hiervoor een gratis adviesgesprek aan.
 

ReagerenBekijk alle artikelen