Wilt u op de hoogte blijven van interessante ICT - ontwikkelingen en handige tips ontvangen? Schrijf dan hieronder in:
Zit u wel op de juiste stoel?
Of laat u zich teveel leiden door de belangen van uw leveranciers?

Veilig samenwerken op ICT gebied - nu en in de toekomst


Op 25 mei 2018 is het zover: dan is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. De AVG geldt in de hele Europese Unie en vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wpb) zoals we die nu kennen. Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Het recht op privacy wordt met de komst van AVG versterkt én uitgebreid. Dat zorgt voor veel meer verantwoordelijkheden binnen organisaties. Een paar voorbeelden uit de praktijk:
  • Je ondersteunt klanten met hun social media en hebt dus toegang tot hun accounts. Eén van je medewerkers gaat echter niet zorgvuldig om met deze gegevens. Wat doe je?
  • Je berekent salarissen voor klanten en hebt dus toegang tot privacy gevoelige informatie. Wat zijn jouw verantwoordelijkheden daarbij?
  • Je bent verantwoordelijk voor het beheer van de ICT omgeving van je klant. Hoe zijn de toegangsrechten geregeld?
Hoge boetes
Omdat de bestaande wetgeving in 2016 al werd aangescherpt, komen bovenstaande situaties je ongetwijfeld bekend voor. Toch is het zaak om heel goed op te letten, want de boetes zullen zeker vanaf mei 2018 steeds hoger zijn. Ook verzekeringsmaatschappijen spelen hierop in en beginnen steeds meer producten te ontwikkelen. Opvallend is wel dat het daarbij heel lastig is om je te verzekeren tegen echte aansprakelijkheden…

Bewerkings- of verwerkingsovereenkomsten
Het is dus belangrijk om naast verzekeren na te denken over preventieve maatregelen. Je klanten zullen immers steeds meer garanties op dit gebied willen en hebben daar ook recht op. Nu is het al wettelijk verplicht om bewerkings- of verwerkingsovereenkomsten af te sluiten wanneer je met vertrouwelijke gegevens werkt of deze kunt inzien.

Gratis onafhankelijk advies
Wil je meer weten over jouw wettelijke verplichtingen op het gebied van bewerkings- en verwerkingsovereenkomsten? Of wil je je nog beter voorbereiden op de toekomstige wetgeving? Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek met de onafhankelijke ICT adviseur van No Corners. Wij helpen graag!  
 

ReagerenBekijk alle artikelen