Zit u wel op de juiste stoel?
Of laat u zich teveel leiden door de belangen van uw leveranciers?

Veilig samenwerken, ook op ICT-gebied


•    U verzorgt leasecontracten voor auto’s en heeft daarvoor privégegevens nodig, zoals een kopie van het rijbewijs en een Burgerservicenummer. Met wie moet u deze gegevens nog meer delen? 
•    U ondersteunt uw klanten op het gebied van sociale media en u en uw medewerkers hebben toegang tot de sociale media-accounts van uw klanten. Wat als uw medewerkers niet correct omgaan met deze gegevens?
•    U berekent salarissen voor uw klanten. U heeft daarvoor toegang tot privacygevoelige informatie. Wie is waarvoor verantwoordelijk?
•    U bent als organisatie verantwoordelijk voor het beheer van de ICT-omgeving van uw klant? Hoe zijn de toegangsrechten geregeld?

Dit zijn wat voorbeelden waarbij u als leverancier te maken hebt met diensten waarbij vertrouwelijke of privé-gerelateerde informatie wordt uitgewisseld met uw klanten of andere organisaties.
 
Waarom is het belangrijk om hier goede afspraken over te maken?
Vertrouwelijke gegevens moeten vertrouwelijk blijven en mogen niet op straat komen te liggen. Ook mogen deze gegevens niet verloren gaan. Uw klanten zullen steeds meer garanties willen en moeten krijgen op de vertrouwelijkheid en beschikbaarheid van deze gegevens. Het is te verwachten dat uw klanten een deel van de verantwoordelijkheden bij u als leverancier gaan leggen.
 
Hoe kun je dit dan op een goede manier regelen met je klanten?
Om uw klanten meer zekerheden te kunnen bieden, is het van belang om preventieve maatregelen nemen. Ook is het belangrijk duidelijke afspraken met uw medewerkers en andere partijen te maken met wie u samenwerkt. Deze afspraken legt u dan met alle partijen vast in een bewerkings- en verwerkingsovereenkomst. Dit is al wettelijk verplicht als u gegevens uitsluitend kan inzien. Ook is het zinvol om na te denken welke risico’s u wel of niet kunt dragen.
 
Gratis adviesgesprek
Wilt u meer weten over uw wettelijke verplichting voor een bewerkings- en verwerkingsovereenkomst met uw klanten? Kies dan voor een gratis adviesgesprek met de ICT-adviseur van No Corners. Ik vertel u graag persoonlijk waarom dit ontzettend belangrijk is en welke risico’s u loopt als u dit niet (goed) geregeld heeft.

ReagerenBekijk alle artikelen