Zit u wel op de juiste stoel?
Of laat u zich teveel leiden door de belangen van uw leveranciers?

Ondanks antivirussoftware toch kwetsbaar voor virussen?


U heeft antivirussoftware geïnstalleerd, dus u verwacht dat uw bedrijfsgegevens veilig zijn. Toch is dat niet helemaal waar. Uw ICT-omgeving blijft altijd kwetsbaar, ondanks de antivirussoftware. Waar ligt dit nu aan en wat kun je ertegen doen?

Criminelen kunnen net als u verschillende virusscanners aanschaffen en net zo lang proberen virussen te programmeren die niet worden opgemerkt door de verschillende virusscanners. Als dat is gelukt, zullen ze proberen dit nieuwe virus via de mail en verschillende websites te verspreiden. Dit gaat in eerste instantie zeker lukken, want ze hebben proefondervindelijk al kunnen vaststellen dat de bestaande virusscanners het virus niet herkennen.


Update antivirussoftware installeren

Na verloop van tijd zal het virus bekend worden. Leveranciers van antivirussoftware zullen moeten uitvinden hoe ze het nieuwe virus kunnen opsporen en onschadelijk kunnen maken. Als dit is gelukt, stellen ze updates van de antivirussoftware beschikbaar. Vervolgens moet die update ook weer op uw systeem geïnstalleerd worden.
De tijd tussen het uitkomen van het nieuwe virus en de bescherming daartegen wordt een ‘nul dagen bedreiging’ genoemd.


Andere bedreigingen

Als u gebruik maakt van een virusscanner, wil dat dus niet zeggen dat u per definitie veilig bent. Gelukkig zijn er leveranciers van antivirussoftware die niet alleen naar virussen zoeken, maar ook naar andere bedreigingen kijken. Dit kunnen ook allemaal aanwijzingen zijn dat er iets aan de hand is en er dus actie nodig is. 

Voorbeelden:

  • Staat er op een bepaalde website gevaarlijke code?
  • Wordt er vanuit een bepaalde locatie extreem veel mail verstuurd?
  • Hoe vaak wordt een domein of website verhuisd?


Belangrijke tip!

Als u een back-up van uw computer terug moet zetten of u bent op vakantie geweest, zorg er dan eerst voor dat uw computer weer up-to-date is. Installeer updates van uw virusscanner, beheersysteem, software en tools zoals Acrobatreader voor u weer aan het werk gaat. Hoe verder uw computer ‘achterloopt’, hoe kwetsbaarder de computer is voor virussen en andere schadelijk software.


Hulp nodig?

Een onafhankelijk advies is belangrijk om de juiste keuzes te kunnen maken. Naast de wens om veilig te werken, heeft u als ondernemer ook met wetgeving te maken als om het veilig beheren van uw gegevens gaat. Als onafhankelijk ICT-adviseur help ik u graag bij het inzichtelijk maken van de mogelijkheden om uw ICT veilig te houden. Meer weten? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

ReagerenBekijk alle artikelen