Zit u wel op de juiste stoel?
Of laat u zich teveel leiden door de belangen van uw leveranciers?

Medewerkers wel of niet zelf software installeren?


Wie mogen er binnen uw organisatie allemaal applicaties en software op hun werkplek of laptop installeren? Zijn daar regels voor opgesteld en zijn die regels ook te handhaven? In de praktijk komt het vaak voor dat gebruikers de mogelijkheid hebben om zelf programma’s op hun computer te installeren. Maar dit brengt ook de nodige risico’s met zich mee.
 

Risico’s bij het vrijgeven van software-installaties

Denk bijvoorbeeld aan het beheren van de aanwezige licenties. Zijn er voldoende licenties aangeschaft? En wie registreert er hoe vaak een bepaald programma is geïnstalleerd en welke versie er in gebruik is?
 
Ook komt het voor dat een medewerker software updates en upgrades moet installeren op de computers van collega’s. Is het dan duidelijk of deze medewerker dan ook gegevens waarmee de collega’s werken kan inzien? In de praktijk kom ik bijvoorbeeld tegen dat een medewerker een applicatie moet beheren, waardoor hij ook alle mails kan zien die zijn collega’s en directe leidinggevende op hun computer hebben staan.
Nog lastiger is het als medewerkers illegale software gaan installeren. Dit kan grote risico’s met zich meebrengen op het gebied van de beveiliging van de gehele ICT-omgeving.
 

Gevolgen bij het beperken van software-installaties

Uiteraard is het mogelijk om het installeren van programma’s door eindgebruikers te blokkeren en dit op een andere manier te regelen. Als gebruikers geen applicaties kunnen installeren, is er meer controle mogelijk en zijn ongewenste programma’s buiten de deur te houden. Gevolg is wel dat het dan voor de eindgebruikers vaak niet meer mogelijk is om updates van bijvoorbeeld Windows of hun virusscanner te installeren. Dit heeft weer zijn weerslag op de software en programma’s die up-to-date moeten blijven.
 

Belangrijke tips

Zoek naar de juiste balans tussen de mogelijkheden die een gebruiker heeft om aanpassingen op zijn computer door te voeren en de beveiliging van de computer. Maak allereerst goede afspraken binnen uw organisatie en leg die ook vast. Wie mogen er wel of geen programma’s installeren en welke voorwaarden zijn daarbij van toepassing? Denk verder na of het mogelijk is om computers up-to-date houden zonder tussenkomst van de eindgebruikers.
 

Hulp nodig?

Als onafhankelijk ICT-adviseur help ik u graag bij het inzichtelijk maken van de mogelijkheden om goede afspraken vast te leggen met de eindgebruikers en technieken te gebruiken voor het installeren van programma’s en updates om computers up-to-date te houden. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan.
 

ReagerenBekijk alle artikelen