Zit u wel op de juiste stoel?
Of laat u zich teveel leiden door de belangen van uw leveranciers?

Licenties voor software: waar moet u rekening mee houden?


Een licentie is een overeenkomst waarin u het gebruiksrecht krijgt om bijvoorbeeld met bepaalde software of applicatie te werken. U mag de toepassing dus gebruiken, maar u bent geen eigenaar. In de regel mag u dus ook zelf geen aanpassingen aan de software of applicatie doorvoeren.
 
Er zijn verschillenden soorten licenties. Waar moet u nu vooral rekening mee houden bij het maken van keuzes voor de licenties voor uw bedrijf?
 
Hard- en software verbonden door licentiemodel
Sommige licenties worden meegeleverd met andere producten of diensten, bijvoorbeeld in een operating systeem of bij bepaalde applicaties. Het is belangrijk om je te realiseren dat in deze gevallen de hard- en software onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Vervalt het apparaat, dan vervalt ook de licentie.
 
Licenties voor meerdere computers verlengen
Bepaalde licenties moet je ieder jaar verlengen. Maar let op: wanneer meerdere computers op verschillende momenten zijn aangeschaft, dan kunnen de data waarop de licenties moeten worden verlengd van elkaar verschillen. Overzicht is dus gewenst. Soms moet u daarbij ook rekening houden dat meerdere systemen met dezelfde versie van een applicatie moeten werken.
 
Belangrijk
Een goed overzicht van alle gebruikte toepassingen met bijbehorende software is dus heel belangrijk. Denk daarbij ook aan de verschillende type licenties: soms is alleen een update mogelijk, een upgrade niet. Bij een update krijgt u een aangepaste versie: u gaat van 2.0 naar 2.1. Bij een upgrade is de versie nieuw: u gaat van 2.1 naar 3.0. Vaak is bij een upgrade sprake van aanpassingen of uitbreidingen in de functionaliteit.
 
Tips van Peter
  • Zorg bij de aanschaf van licenties ervoor dat alle computers op hetzelfde moment een verlenging nodig hebben. In dat geval heeft u slechts één keer werk en beschikken alle systemen over dezelfde versie van de software of applicatie.
  • Hou een overzicht bij van alle aangeschafte licenties met bijbehorende vervaldata. Niets is zo vervelend dan op het laatste moment een melding krijgen dat bijvoorbeeld de virusscanner niet meer actief is. Vaak heb je dan bovendien geen andere keuze dan de licentie direct te verlengen en is er geen gelegenheid voor oriëntatie op een ander product of andere oplossing. 
Meer handige ICT tips?
Download dan gratis mijn e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor Mkb-ondernemers. Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT. Vraag hiervoor een gratis adviesgesprek aan.
 

ReagerenBekijk alle artikelen