Zit u wel op de juiste stoel?
Of laat u zich teveel leiden door de belangen van uw leveranciers?

Intellectueel eigendom: hoe zit het nu eigenlijk?


U hebt een goed idee en wil daarvoor een applicatie of website laten ontwikkelen. Of u hebt een of meerdere applicaties waarvoor u maatwerk wil laten ontwikkelen. Dat kan een prima oplossing zijn, maar van wie is dat maatwerk nu eigenlijk?

Bezit
Bij het bouwen van een website of applicatie wordt een broncode gebruikt. U mag misschien de toepassing wel gebruiken, maar bent u dan ook de eigenaar? En wanneer er beeldmateriaal is gebruikt, is dat beeldmateriaal dan ook van u, of moet u daar juist rechten over betalen?

Continuïteit
Bij het ontwikkelen van maatwerk bent u afhankelijk van uw leverancier. Hou daarom rekening met het volgende:

  • Biedt de leverancier continuïteit?

  • Kunt u altijd aan de broncodes komen, ook als de leverancier wegvalt of wanneer de relatie verstoord raakt?

  • Is exclusiviteit gegarandeerd? Heeft u de garantie dat de voor u gemaakte toepassing niet door anderen verder ontwikkeld wordt?

Belangrijk
De investeringen in maatwerkoplossingen zijn duur. Het is daarom belangrijk dat u de continuïteit kunt borgen, ook als de leverancier wegvalt of als de relatie verstoort raakt. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een zogenaamde Escrow overeenkomst.
 
Tips van Peter

  • Maak duidelijke, schriftelijke afspraken voordat aan de ontwikkeling van een toepassing wordt begonnen. Halverwege een ontwikkeling zijn bepaalde zaken misschien al niet meer terug te draaien.

  • Wil je jouw idee en de bijbehorende gemaakte toepassing commercieel op de markt brengen? Denk dan ook na over zaken als merkrecht en octrooien.

ICT-advies nodig?
Download dan gratis mijn e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor Mkb-ondernemers. Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT. Vraag hiervoor een gratis adviesgesprek aan.

ReagerenBekijk alle artikelen