Zit u wel op de juiste stoel?
Of laat u zich teveel leiden door de belangen van uw leveranciers?

ICT nodig bij belangrijke kerntaken? Maak een calamiteitenplan!


In onze maatschappij is ICT een steeds belangrijkere factor en daarmee dus ook voor mkb-bedrijven. ICT levert direct of indirect een belangrijke bijdrage aan het uitvoeren van kerntaken. Als organisatie moet u deze kerntaken dus in beeld hebben én houden. Welke taken zijn nu écht belangrijk?
 
Belang bepalen
De financiële administratie is zeker belangrijk, maar medicijnen verstrekken in de zorg of ervoor zorgen dat patiënten conform hun dieet het juiste te eten en drinken krijgen is vele malen belangrijker. Of kinderen aan de juiste ouders meegeven na een bezoek aan de kinderopvang. Dat zijn de echte kerntaken.
 
Beschikbaarheid
Besluit u om ICT-middelen in te zetten als ondersteuning van uw kerntaken? Kijk dan niet alleen naar de voordelen, maar breng ook de risico’s in kaart en maak duidelijke afspraken over de beschikbaarheid van deze ICT-middelen.
 
Belangrijk
Let bij het automatiseren van kerntaken ook altijd op de oplossingen bij een calamiteit. De gedachte dat u kunt terugvallen op een back-up, is helaas echt te eenvoudig. Als het om de echte kerntaken van uw organisatie gaat, is de tijd waarin u de ICT-ondersteuning kunt missen vaak maar heel beperkt. Daarom moet de continuïteit van deze taken altijd gewaarborgd blijven. 
 
Tips van Peter
  • Als ICT-middelen ingezet worden bij het ondersteunen van kerntaken, is een back-up niet voldoende. Naast een calamiteitenplan, is een integratie nodig met bijvoorbeeld een evacuatieplan, een BHV Handboek en andere procedures in geval van een calamiteit.
  • Zijn uw kerntaken in geval van een calamiteit niet meer uit te voeren? Dan is het verstandig om met één of meer branchegenoten afspraken te maken: zij kunnen dan mogelijk kerntaken van u overnemen.
Meer handige ICT tips?
Download dan gratis mijn e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor Mkb-ondernemers. Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT. Vraag hiervoor een gratis adviesgesprek aan.
 

ReagerenBekijk alle artikelen