Zit u wel op de juiste stoel?
Of laat u zich teveel leiden door de belangen van uw leveranciers?

Hoe kunt u junkmail voorkomen?


Mail is tegenwoordig net zo belangrijk als telefonie en misschien nog wel belangrijker. Maar e-mailen kent ook een aantal nadelen. SPAM, het ontvangen van junkmail, is één van die belangrijkste nadelen. Alles wat voor de ontvanger van geen waarde is, noem je junkmail.
 
Redenen
Er zijn verschillende redenen voor het versturen van junkmail:
  • Reclame maken voor een product of dienst. Voor het versturen van reclame naar particulieren of bedrijven zijn overigens de regels niet hetzelfde.
  • Versturen van nepberichten: een hoax.
  • Versturen van berichten met een virus. Zochten hackers vroeger nog vooral toegang tot systemen (fishing), tegenwoordig nemen ze gegevens in gijzeling.
Beschikbaarheid
Voor veel organisaties is e-mail, naast telefonie, het belangrijkste communicatiemiddel. Waardevolle e-mails kunnen door een overvloed aan junkmail in het gedrang komen. Met een goede SPAM-filter is het mogelijk om het grootste gedeelte aan junkmail uit je mailbox te halen. Een goede SPAM-filter beoordeelt niet alleen de afzender, maar is ook in staat om inhoud van het bericht, inclusief de bijlagen na te kijken.
 
Belangrijk
Wanneer u zelf een e-mail verstuurt, is het dus belangrijk dat de ontvanger deze niet als junkmail (SPAM) ziet. Wees daarom zorgvuldig met het versturen van e-mails en zorg voor een goede ‘reputatie’ op het internet. Sta je eenmaal op een zwarte lijst (blacklist) van maildomeinen met een slechte naam, dan blijven de filters uw e-mails als SPAM beoordelen, ongeacht de inhoud. Versturen van bulkmail kan al een reden zijn om op een blacklist te komen. Bulkmail is het versturen van een e-mail naar veel adressen tegelijk, bijvoorbeeld een nieuwsbrief.
 
Tips van Peter
  • Meld u niet af als die mogelijkheid bij junkmail wordt aangeboden. Doet u dat wel, dan bevestigt u dat het e-mailadres bestaat. Er is een levendige handel in geverifieerde e-mailadressen. Het resultaat is dus nog meer junkmail.
  • Denk goed na voordat u ergens uw e-mailadres achterlaat, bijvoorbeeld voor een proefabonnement of een wedstrijd. Dit heeft vrijwel altijd een hoop ongevraagde junkmail tot gevolg.
Meer handige ICT tips?
Download dan gratis mijn e-book met ruim 100 waardevolle ICT tips voor Mkb-ondernemers. Onafhankelijk advies nodig? Ik denk graag vrijblijvend met u mee over passende applicaties voor uw bedrijf, zodat u meer rendement kunt halen uit uw ICT. Vraag hiervoor een gratis adviesgesprek aan.
 

ReagerenBekijk alle artikelen